Allergitest

Allergitest

Allergi och överkänslighet innebär att kroppen försvarar sig mot ämnen som egentligen är helt ofarliga för kroppen. Allergier har ökat snabbt under 1900-talet, speciellt i västvärlden, bara i Sverige har ungefär 30% allergibesvär vilket innebär att ungefär 3 miljoner svenskar besväras av allergier varje år. Allergener är vanligtvis ett protein och är det som orsakar allergier. Det finns flera hundra allergener och är bland annat pollen, mögel, pälsdjur och insekter.

Eftersom så många upplever allergibesvär varje år av olika anledningar kan det vara skönt att genomföra ett allergitest för att se vad det är som orsakar besvären. Det finns många allergier och ibland kan det vara svårt att sätta fingret på vilka mediciner man ska ta för att motverka detta om man inte vet vad det är man är allergisk mot. Numera finns det allergitest som kan utföras i hemmet med hjälp av ett enkelt stick i fingret, testet är avklarat på 10 minuter och då får du se om du har någon allergi. I och med att så många som 3 miljoner svenskar har allergibesvär inte det inte osannolikt att du också har det.

Allergitest kan även genomföras på vårdcentraler eller genom bolag som utför hälsoundersökningar och då får du dessutom reda på vilken allergi du har. Vi har recenserat flera av dessa bolag och samtliga erbjuder omfattande allergitester där du kan testa dina allergibesvär genom att boka ett allergitest på deras hemsida via mobilt bankID. Längre ner på sidan har vi jämfört de olika allergitester där du kan läsa mer om Werlabs, Medisera, Svensk Provtagning och Smolab.

 

Snabbmeny:
Quicktest Allergitest
Vilka allergitester finns det att välja mellan?
Hur går ett allergitest hemma till?
Jämför allergitester
Allt om pollenallergi
Allt om pälsdjursallergi
Allt om glutenintolerans & celiaki
Allt om nötallergi och jordnötsallergi
Allt om nässelutslag
Allt om laktosintolerans

Quicktest allergitest

Quicktests Allergitest kan utföras hemma med hjälp av ett blodprov men visar enbart om du har utvecklat antikroppen lgE. Testet visar alltså enbart om du har en allergi, inte vilken allergi, då får du söka dig vidare i sjukvården. Vill du se omgående vilken allergi du har besvär med kan du genomföra ett blodprov hos ett av hälsoundersökningsbolagen här. Allt medföljer i det lilla paketet du beställer hem som levereras direkt i brevlådan. Paketet innehåller en lansett som du använder för att göra hål i fingret med, den innehåller även en testkassett där man droppar i blodet. Efter ungefär 10 minuter visar sig resultatet där du kan avläsa om du lider av någon allergi. Testet har en hög tillförlitlighet på 98% och används inom sjukvården. Visar testet att du har någon allergi kan du köpa allergimedicin här. Om det inte hjälper kan du söka dig vidare inom vården eller ringa 1177 för sjukrådgivning.

OBS! tester endast om du har en allergi, inte vilken allergi

Används i sjukvården

Mycket säkert

195:-

Vilka Allergitester finns det att välja mellan?

Det finns flera företag som erbjuder allergitester. Vissa erbjuder tester som är möjliga att ta i hemmet, medan andra behöver du åka till en mottagning för att genomföra ett blodprov. Werlabs, Svensk provtagning, Medisera och Smolab erbjuder allergitester som du bokar på deras sida för att sedan genomföra blodprovet på deras provtagningsmottagningar. Även apoteket, apotea, apotek365 har allergitester som kan tas i hemmet med hjälp av ett kit där du kan se ditt testresultat efter 10-15 minuter. Självtester hemma är populära då det är smidigt att genomföra och endast tar en kvart för att få ett testresultat, samt att det är kostnadseffektivt, ett allergitest kostar bara runt 200kr och då får du ditt testresultat omgående efter genomfört blodprov, dock får du inte reda på vilken allergi du har.

Allergitest på vårdcentral eller provställe

Det är numera enkelt att utföra ett allergitest. Flera bolag som genomför hälsoundersökningar erbjuder enskilda test som i detta fallet allergitester som är enkelt att utföra. Boka enkelt ett allergitest på bolagets hemsida och välj ett provtagningsställe. Det finns provtagningslabb på de flesta orterna i Sverige där du kan genomföra testet. När testet är klart får du ditt svar digitalt via bolagets hemsida, det ingår även läkarkommentar som kommenterar resultatet av ditt test och du kan rådgöra med läkaren om du behöver söka dig vidare i vården för att utreda vilken medicin du behöver ta för att lindra besvären. Werlabs, Svensk provtagning, Medisera, Smolab, Blodkollen och Mydrop hälsa erbjuder allergitester på klinik.

Allergitest Werlabs

Werlabs är ett av de hälsoundersökningbolag som har Allergitester i sitt produktutbud. Werlabs har provtagningställen i nästan hela Sverige och erbjuder hälsokontroller i alla dess former. Det finns en uppsjö av specifika blodprov att genomföra hos Werlabs för att få kontroll över sin hälsa, klicka in på deras hemsida för att läsa mer om enskilda blodprov. Blodprovet utförs genom ett enkelt stick i fingret sedan kommer provsvaret digitalt på bolaget hemsida samt en läkarkommentar som kan vara värt mycket. Beställer gör du enkelt och säkert via mobilt bankID.

Allergitest Medisera

Medisera finns representerade på de flesta orter i Sverige och utöver de hälsokontroller dem utför kan du göra mer specifika blodprov för att ta reda på förhöjda värden i blodet. Som skrivs i denna artikeln kan du genomföra ett allergitest på ett av Mediseras provtagningsställen. Det är mycket enkelt att boka ett blodprov hos Medisera, det enda du behöver göra är att klicka in på deras sida och boka ett test för att sedan besöka deras provtagningställe för att genomföra blodprovet. Testresultaten redovisas sedan på deras hemsida och det får du enkelt tillgång till via mobilt bankID.

Allergitest Svensk provtagning

Genom Svensk provtagning kan du boka hälsokontroller, men du kan även genomföra mer specifika blodprov såsom allergitest, men som samtliga hälsoundersökningsbolag vi recenserat finns det en uppsjö med prover att göra för att få kontroll över sin hälsa. Ett allergitest bokar man enkelt med mobilt bankID som man sedan utför på ett av Svensk provtagnings provtagningslabb runt om i landet. När kontrollen är klar kan man enkelt och smidigt se testresultaten i en digital journal på deras hemsida.

Allergitest Smolab

Smolab är ett av de större hälsoundersökningsbolagen i Sverige och finns representerade från norr till söder. Utöver hälsokontroller utför även Smolab mer specifika blodprov såsom allergitester och mycket mer. Om du är intresserad av fler tester kan du läsa om det på deras hemsida. Du bokar enkelt och smidigt ett allergitest via deras hemsida, sedan besöker du ett av deras provtagningställen runt om i landet för att genomföra blodprovet. När provet har analyserats kan du läsa dina testresultat i deras digitala journal på Smolabs hemsida.

Allergitest XL

Stora Allergitestet

Allergietst

Testa dig för allergi mot mat, pälsdjur och pollen

15 st allergitest uppdelat på födoämne, pälsdjur och pollen

Specifika allergitester mot nötter, trädpollen, gräspollen eller pälsdjur

Läkarkommentar

Läkarkommentar

Läkarkommentar

2495:-

3195:-

790 - 1495:-

Hur går ett allergitest hemma till?

Om du upplever några allergisymtom kan du genomföra ett allergitest hemma som är smidigt och mycket enkelt. Det enda du behöver göra är att utföra ett enkelt blodprov för att sedan se resultatet i testkassetten som medföljer i Quicktests blodprov. Testat tar endast 10-15 minuter att genomföra och du får ett mycket tillförlitligt resultat som du sedan kan använda som underlag för att undersöka dig vidare inom vården. Se vidare nedan i fyra enkla steg hur du genomför ett allergitest hemma.

1. Beställ ett allergitest

2. Enkelt stick i fingret – lansett medföljer

3. Doppa testet i den medföljande testkassetten

4. Vänta i 10-15 minuter för att sedan avläsa resultatet

Vad finns det för allergier?

Det finns mängder med allergier, men vissa är vanligare än andra. Många får allergiska besvär varje år men vet inte riktigt vad det beror på, i många fall kan man leva med lindriga allergiska besvär, exempelvis kan vissa reagera mot besprutade äpplen och det kan börja klia i halsen i gommen. Den vanligaste allergin som flest svenskar har problem med är pollenallergi, då kan man vara allergisk mot al, alm, björk, bok, ek, groblad, gråbo, gräs, malörtsambrosia, hassel och sälg. Det finns även några fler växter man kan vara pollenallergisk mot, men de nämnda är vanligast.

Pälsdjursallergi är den näst vanligaste allergin efter pollenallergi. Om du har besvär med pälsdjur gäller det oftast kattallergi, hundallergi eller hästallergi. Allergin utveckla oftast när man är barn eller tonåring och blir mest problematiskt om det gäller allergi mot katt eller hund eftersom husdjuren bor i hushållet tillsammans med människor. Det finns medicin mot katt och hundallergi man kan ta om man upplever sådana symtom. Längre ner kan du läsa mer om vilka symtomen är vid pälsdjursallergi.

Andra vanliga allergier är glutenallergi, insektsallergi, laktosintolerans, komjölksallergi, nötallergi, och kvalsterallergi. Även dessa kan du testa dig mot genom att genomföra ett allergitest på vårdcentral eller genom Werlabs, Medisera, Svensk provtagning och Smolab. Du kan också testa Quicktest allergitest, men det ger endast svar på om du har någon allergi, inte vilken allergi du har.

Pollenallergi

Pollenallergi eller hösnuva är den vanligaste allergin i västvärlden och ungefär en tredjedel av svenska befolkningen har problem under pollensäsongen. Pollen utsöndras när växterna blommar vilket gör att pollenmjölet flyger runt i luften och du får det i dina slemhinnor som kroppen sedan reagerar på och allergisymtomen uppstår. Besvären varierar väldigt från person till person och dag till dag. Vissa har väldiga besvär med pollen även när det är låga halter i liften, medan andra endast känner symtom när det är höga halter.

[wpsm_list]I listan nedan kan du läsa om de vanligaste pollenallergierna:

 • Alpollen allergi – Al blommar från februari till maj.
 • Almpollen allergi – Alm blommar från april till maj i södra Sverige.
 • Björkpollen allergi – Björk blommar från april och framåt.
 • Bokpollen allergi – Bok blommar i maj.
 • Ekpollen allergi – Ek blommar i maj.
 • Gråbopollen allergi – Gråbo blommar från juli till augusti.
 • Gräspollen allergi – Gräs blommar från maj till augusti.
 • Malörtsambrosiapollen allergi – Malörtsambrosia blommar från augusti till september.
 • Hasselpollen allergi – Hassel blommar redan i februari.

[/wpsm_list]

Symtomen på pollenallergi är rinnande näsa, där snuvan är vattning och näsan kliar. Du nyser ofta och får röda kliande ögon, även trötthetssymtom är vanligt, men inte alla känner sig trötta vid pollenallergi. Det finns bra mediciner mot pollenallergi som du kan köpa receptfritt på apoteket, klicka på länken för att se mediciner mot pollenallergi.

Allergimedicin mot pollen tas vanligast som nässpray, i tablettform och ögondroppar. Några av de vanligaste nässprayerna mot pollenallergi heter Nasonex, Mometason Apofri, Mommox och Livosstin. Några vanliga mediciner som tas i tablettform heter bland annat Clarityn, Loratadin ratiopharm och Desloratadin Apofri. Några andra vanliga ögondroppar heter Livostin, Lomudal, Lecrolyn och Allgil.

Symtom pollenallergi

[wpsm_list]

 • Vattning snuva och nästäppa

 • Nyser mycket

 • Klåda i näsan

 • Röda, kliande rinnande ögon

 • I vissa fall även trötthet

[/wpsm_list]

Pollenallergi björk

Pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi är den näst vanligaste allergin i Sverige efter pollenallergi. Allergin uppstår vid kontakt med pälsdjuret då allergiämnen som djurets urin, saliv, päls eller talgkötlar fastnar i din slemhinnor gör att du får rinnande snuva, röda kliande ögon, nysattacker och nästäppa. Du kan också få andra allvarligare symtom som nässelutslag och andra utslag på kroppen. Individer med pälsdjursallergi har lättare att utveckla astma och det kan därför vara en bra anledning till åka och testa sig mot pälsdjursallergi.

Om du är pälsdjursallergier rör det sig oftast om hundallergi, kattallergi eller hästallergi. Om du är allergisk mot hund eller katt kan det vara mer problematiskt än om du är allergisk mot häst eftersom hunden och katten är ett husdjur som du lever med precis som människor. Många kan tycka att det är jobbigt att man har hund eller kattallergi, men det finns hund och kattraser som är allergivänliga och inte ger allergiska besvär vid kontakt med djuret.

Det kan vara bra att söka läkarvård om du är osäker på vad som utlöser besvären , om du misstänker att du eller ditt barn har astma, att barnet är 1 till 6 år gammalt. Men i regel är pälsdjursallergi helt ofarligt, men det kan vara bra att ta reda på vad det beror på och då är det smidigt att genomföra ett pricktest eller blodprov hos Werlabs, Medisera, Svensk provtagning, Smolab, Blodkollen eller Mydrop hälsa.

Symtom pälsdjursallergi

[wpsm_list]

 • Rinnande snuva

 • Röda kliande ögon

 • Nysningar

 • Nästäppa

[/wpsm_list]

Glutenintolerans

Glutenintolerans eller Celiaki som det heter på läkarspråk innebär att att att tunntarmen blir inflammerad då kroppen inte tål gluten som är ett protein som finns i vete, råg och korn. Vid glutenintolerans är det vanligt att du diarréer, gaser i magen, går ner i vikt och känner en allmän trötthet. Det kan begränsa dig i vardagen, speciellt om du inte vet vad det beror på, gluten finns i mer livsmedel än man tror och det kan vara svårt för vissa att dricka öl eftersom det också kan innehålla gluten.

Celiaki drabbar oss alla olika och vissa kan ha mer besvär än andra, men det är besvärande med återkommande diarréer utan att man vet vad det beror på. Då kan det vara lämpligt att genomföra ett allergitest för att se om man inte tål gluten. Det finns mediciner mot glutenintolerans, men oftast hjälper det att precis som andra allergier att undvika kost som innehåller gluten. Det finns många livsmedel idag som säljs glutenfritt eftersom det har uppdagats som ett stort problem med glutenintolerans.

Om du misstänker att du har glutenallergi kan du genomföra ett glutenallergitest hos Werlabs, Medisera, Svensk provtagning, Smolab, Blodkollen eller Mydrop hälsa där du genom ett enkelt blodprov får svar på om du är glutenintolerant eller inte. Det finns även hemmatester som Quicktest säljer där du kan se om du är allergiskt mot gluten, men du ser inte specifikt att det är just gluten du är allergisk mot, så du får då går vidare i sjukvården.

Symptom vid celiaki är besvärliga diarréer, besvär från mag-tarmkanalen, trötthet och nedstämdhet. Du kan uppleva viktnedgång eftersom diarréer gör att du inte tar emot tillräckligt med nyttoämnen vilket gör att du minskar i vikt. Du kan uppleva afte som är blåsor i munnen som är mycket besvärliga och gör mycket ont. blåsorna är som små kratrar som är vita i mitten gör ont när du äter och pratar. Utöver blåsor i munnen kan du också få blåsor på huden, du kan uppleva kräkningar, illamående och ledvärk. Det kan också bli svårare att bli med barn. Om du upplever något av de nämnda symptomen är det en bra idé att genomföra ett glutenintoleranstest för att se om det är gluten du är allergiskt mot.

Symtom glutenintolerans

[wpsm_list]

 • Du får diarré och besvär med magen

 • Du känner dig trött och nedstämd

 • Du går ner i vikt

 • Du får ledvärk

 • Du får blåsor i munnen som kallas afte

 • Du känner dig illamående och kräks

 • Du får blåsor på huden

 • Du kan få svårt att bli gravid

[/wpsm_list]

Glutenintolerans

Nötallergi och jordnötsallergi

Nötallergi och jordnötsallergi är en av världens vanligaste matallergier. Vid nötallergi är man allergisk mot cashewnötter, macadamianötter, hasselnötter, kastanjenötter, paranötter, pekannötter, valnötter och pistachnötter. Vid nötallergi är det viktigt att noggrant att kontrollera om livsmedlet du handlar innehåller nötter eller spår av nötter eftersom man kan få kraftiga allergiska reaktioner vid nötallergi. Vid allergi mot nötter och jordnötter kan man skilja på äkta allergi och korsallergi, om du har besvär med äkta allergi är det ett protein i nötterna du inte tål som gör att du får en allergisk reaktion genom att äta eller komma i kontakt med nötter. Om du har besvär med korsallergi är det oftast att du är allergisk mot björkpollen och då har nötallergi eller jordnötsallergi som korsallergi.

Symtom på nötallergi kan vara så allvarliga att man akut behöver ringa efter en ambulans eftersom man kan få andnöd och bli medvetslös, men besvären är för de flesta är relativt lindriga. Symptom som kan uppkomma vid förtäring av nötter, spår av nötter eller vistas med andra som äter nötter kan ge klåda, svullna läppar, tunga och svalg.  Du kan även få svullen hud, särskilt runt ögonen brukar man se att det svullnar upp, du kan även få nässelutslag som hastigt blossar upp. Även andningsbesvär, diarré och kräkningar kan förekomma.

Det är mycket smidigt att genomföra ett nötallergitest, det enda du behöver göra är att boka tid hos ett hälsoundersökningbolag som utför allergitester. Werlabs, Medisera, Svensk provtagning, Smolab, Blodkollen och Mydrop hälsa erbjuder allergitester mot nötter och jordnötter. Då bokar du bara ett allergitest enkelt och smidigt med mobilt bankID på bolagets hemsida för att sedan besöka deras provtagningsställe och genomföra blodprovet. När blodprovet är avklarat får du svar efter några dagar på bolagets hemsida i deras digital journal.

Symtom nötallergi och jordnötsallergi

[wpsm_list]

 • Läppar, tunga och svalg svullnar upp.

 • Klåda i läppar, tunga svalg.

 • Huden svullnar upp, särskilt kring ögonen

 • Snabbt uppblossade nässelutslag som kliar

 • Andningsbesvär

 • Ont i magen, diarré och kräkningar

[/wpsm_list]

Allergitest

Nässelutslag och urtikaria

Nässelutslag eller urtikaria som det också kallas är röda eller hudfärgade, upphöjda utslag som kliar kraftigt. Det är oftast på överkroppen som nässelutslag uppkommer och kan ändra form och utseende snabbt. Utslagen uppstår oftast snabbt och försvinner också relativt snabbt efter några dagar, det finns medicin som kan tas för att lindra besvären.

Du bör ta kontakt med sjukvården om nässelutslagen kommer mer än en gång, om utslagen inte försvinner efter en vecka eller om du misstänker att det är en allergi. Allergiska reaktioner mot vissa ämnen kan orsaka nässelutslag, det är inte ovanligt att nötallergi eller jordnötallergi kan orsaka nässelutslag, om så är faller är det bra att söka vård.

Om du känner dig mycket sjuk, får svårt att andas eller känner dig dig allmänt trött och slö och att du känner dig svårt att hålla dig vaken är det viktigt att omgående söka sig till en akutmottagning eller ringa 112. Du bör också söka dig till akutvården om tungan eller läpparna svullnar och domnar, hosta och astmaliknande symtom. Du bör också söka vård omgående om det kliar kraftigt i näsan, munnen, fotsulorna och handflatorna. Vid dessa symtom börjar oftast klådan i hårbotten för att sedan sprida sig nedåt.

Symtom nässelutslag

[wpsm_list]

 • Ljusröda eller hudfärgade upphöjda utslag

 • Kraftig klåda

 • Ändrar snabbt form och utseende

 • Brännande klåda

 • Försvinner snabbt och lämnar inga märken

 • Läppar, tunga och svalg kan svullna vid allvarlig reaktion (sök då akutvård eller ring 112)

[/wpsm_list]

Laktosintolerans

Laktosintolerans uppstår ofta i unga år och innebär att tunntarmen i kroppen har en försämrad förmåga att ta upp mjölksocker (laktos). Laktosintolerans är helt ofarligt och besvären slutar om du undviker livsmedel som innehåller laktos. Det finns många livsmedel idag som är laktosfria och du kan i princip äta samma kost som tidigare bara genom att köpa laktosfria produkter. Om du misstänker att du har problem med laktosintolerans eller mjölkproteinallergi kan du genomföra ett allergitest hos Werlabs, Medisera, Svensk provtagning, Smolab, Blodkollen eller Mydrop hälsa där du enkelt bokar ett test via mobilt bankID.

Symtom vid laktosintolerans är gaser i magen och magen kan kännas uppblåst. Du kan få diarré efter att du ätit livsmedel innehållande laktos, du kan få magknip som smärtar samt att magen känns uppsvälld. Symtomen kan komma direkt efter att du fått i dig mjölsocker eller efter några timmar. Det finns mediciner att ta för att linda besvären om du exempelvis vill äta dig en semla med grädde innehållande laktos. På länken kan du hitta laktosmedicin hos apoteket.

Symtom laktosintolerans

[wpsm_list]

 • Diarré

 • Magknip

 • Gaser i magen

 • Uppsvälld mage

[/wpsm_list]