Dna-test

DNA-TEST

Är du nyfiken på ditt ursprung och vad du och din släkt kommer ifrån? Denna fråga går att besvara genom att beställa ett DNA-test. Det finns flera företag som erbjuder DNA-tester på den svenska marknaden, några av dem är: Myheritage, Dynamic Code, Ancestry och 23andMe. I Denna genomgång kan du läsa fördelar, nackdelar och betyg om de olika företagen som erbjuder dessa tester, och även andra viktiga aspekter att ha i åtanke innan du genomför ett dna test.

Snabbmeny:
Jämför DNA-test
Vilka dna-tester finns det att välja mellan?
Hur fungerar ett DNA-test?
Recensioner om de olika bolagen
Vanliga frågor om DNA

dna-test

Jämför DNA-test

Bolag

Betyg

Område

Till produkt

Släkt och ursprung

Hälsa och livsstil

Släkt och ursprung

Hälsa och livsstil

Finns det flera DNA Tester att välja mellan?

Det finns faktiskt tre olika DNA tester att välja mellan, därför är det viktigt att läsa på ordentligt vilket typ av DNA test du vill genomföra. Testen kan för enkelhetens skull delas in i tre kategorier: Autosmalt DNA-test, Y-DNA-test och Mitokondriellt DNA-test (MTDNA-test). Ett autosmalt DNA-test fungerar för både män och kvinnor, och är det populäraste av de tre. Ett Y-DNA-test kan endast män genomföra eftersom kvinnor inte bär på några Y-kromosomer. Ett MTDNA-test fungerar för både män och kvinnor och baseras på de gener som vi ärver från modern. Nedan kommer vi att gå igenom de tre kategorierna mer ingående och utförligt.

Y-DNA-TEST

Ett Y-DNA-test är ett test som endast kan genomföras av män. Y kromosomer överförs från far till son och med detta test kan man spåra sina manliga släktingar genom att köra sina Y-kromosomer genom en stor databas hos släktforskaren. Kvinnor saknar Y-kromosomer och kan därför inte genomföra detta test. Det går alltså inte att spåra kvinnliga släktingar i detta test, och endast män kan genomföra det. Vill du även få reda på dina kvinnliga släktingar kan du genomföra ett autosmalt DNA-test som du kan läsa mer om nedan.

Vad är ett Y-DNA-test?

Ett Y-DNA-test kan som tidigare nämnt bara genomföras av män och det är Y-kromosomerna som används för att genomföra detta test. Y-kromosomen förändras väldigt lite under tiden som går och kan därför med fördel användas för att generera ett förstklassigt DNA-test. Men eftersom det endast är män som bär på denna kromosom kan det dessvärre endast genomföras av män. Detta test kan likställas med MTDNA-test som endast kan spåra ens kvinnliga släktingar, men går att genomföra för både män och kvinnor. Utöver detta finns även ett autosmalt DNA-test som kan genomföras av både män och kvinnor. Detta test spårar både manliga och kvinnliga släktingar.

Vad kan man få reda på med ett Y-DNA-test?

Med ett Y-DNA-test kan man få reda på mycket om sina tidigare generationers manliga släktingar och ta reda på sitt geografiska ursprung. Du spårar då dina manliga förfäders antika migrationsvägar, platser de kom ifrån och hur de migrerade över hela världen. Kvinnor går inte helt utan vetskap om sina manliga förfäder. Du kan alltid fråga din manliga släkting som har genomfört ett Y-DNA-test och på så vis få reda på ditt manliga släktträd. Om du som kvinna istället vill genomföra ett liknande test går det att genomföra ett mtDNA-test.

mtDNA-test

Ett mtDNA-test kan endast genomföras av både kvinnor och män, men kan endast spåra deras kvinnliga släktingar. Detta beror på att i ett mtDNA-test överförs mitokondriellt DNA från modern till sitt barn, till både flickor och pojkar, men det är endast kvinnor som kan föra det mitokontriella dnat vidare, män kan inte göra det. Ett mtDNA-test kan likställas med ett Y-DNA-test som endast kan spåra sina manliga släktingar.

Vad är ett mtDNA-test?

Ett mtDNA test kan genomföras av både män och kvinnor, men kan endast spåra ens kvinnliga släktingar. mtDNA står för mitkontriellt DNA och alla som tar ett mtDNA-test kommer även få reda på deras mtDNA haplogrupp. När människor lämnade Africa för tusentals år sedan delade de upp sig i olika grupper som migrerade över olika delar av världen. Över flera generationer har varje grupp utvecklat vissa mutationer som tillåter oss att identifiera oss från en annan. Vi kallar dessa grupper för halopgrupper.

Vad kan man få reda på med ett mtDNA-test?

Med ett mtDNA-test kan man fp reda på vilka migrationsvägar ens kvinnliga släktingar färdades för tusentals år sedan till idag. Ett mtDNA-test kan inte identifiera specifika länder som ens kvinnliga släktingar ursprungligen kommer ifrån. Men eftersom ens mtDNA muteras långsamt tillåter det oss att hitta uråldig information så som halopgrupper. Detta innebär att du inte får reda på information om släktingar för 200-500 år sedan utan längre tillbaka än så.

Autosmalt DNA-test

Ett autosmalt dna-test är det populäraste av de tre kategorier av tester som går att genomföra och är det DNA som du ärver av dina tidigare generationers förfäder. Testet fokuserar på de övriga 22 kromosomerna, men inte de kromosomerna som bestämmer könet. Detta testet påvisar därför samma resultat för både män som för kvinnor.

Vad är ett autosmalt DNA-test

Autosmala dna-tester är ett test som spårar en individs autosmala kromosomer. De innehåller DNA-segment som kan spåra såväl släktskapket på moderns som på faderns sida. Alla bär på autosmala kromosomer, både kvinnor och män, detta gör att detta dna-test fungerar på båda könen och är en av anledningarna till att det har kommit att bli det mest populära av de tre olika dna-test som finns att ta.

Vad kan mna få reda på av ett autosmalt DNA-test?

Vid genomfört autosmalt dna-test kan man få reda på till mycket hög sannolikhet vilken etnicitet en släkting har. Testet körs igenom en databas med 16 miljoner personer och kan med hjälp av denna gigantiska databas relatera till personen som genomfört dna-testet. Med ungefär 700 000 punkter bestäms hur stor del av den etniciteten som kan delas med andra i databasen för varje område. Eftersom den körs med alla personer i databasen går det att bestämma med hjälp av referenspanelen i databasen.

Hur fungerar ett DNA-test?

Att genomföra DNA-test har blivit mycket populärt de senaste åren i takt med att det har blivit så smidigt att genomföra. Processen går till på följande vis: 1. Du beställer ett DNA kit hos förslagsvis Myheritage med enkla instruktioner om hur du ska gå tillväga. 2. Därefter skickar du in ditt salivprov på posten i ett förbetalt kuvert. 3. Ditt DNA kommer nu att analyseras av Myheritage. 4. Inom 6-8 veckor kommer du att få ett besked om vad du och din släkt har sitt ursprung. Enkelt va?

1. Beställ ett DNA-test

2. Följ instruktionen och skicka tillbaka det med posten

3. DNA-testet analyseras och du inväntar svar

4. Om cirka 3-4 veckor kan du se resultatet digitalt hos valt företag

Recension av MyHeritage

Myheritage är ett globalt företag med verksamhet i stort sett hela världen, men med kontor i Israel och USA. Myheritage erbjuder omfattande tjänster inom släktforskning och DNA-tester för att bekräfta information om förfäders migrationsvägar eller genetisk risk att drabbas av sjukdomar.  Man erbjuder en förstklassig telefonsupport på både engelska och svenska, man ringer dem avgiftsfritt och får hjälp med att formera sitt släktträd eller om man har frågor om DNA-tester. MyHeritage har tre vertikaler med DNA, hälsa och släktträd. I DNA vertikalen kan man genomföra DNA-test och få svar på ens ursprungliga etnicitet och vilka migrationsvägar ens tidigare släktingar tog. I hälsosegmenetet kan man undersöka genetiska risker för vissa sjukdomar, detta genomförs också genom ett DNA-test. I släktträdsvertikalen kan man formera sitt släktträd online och länka samman med nära eller avlägsna släktingar. I takt med att man startar sitt släktträd på Myheritage kommer matchningar skickas som avslöjar nya familjekopplingar och spännande historiska fakta om dina förfäder.

DNA-test med Myheritage

Med hjälp av Myheritage DNA-test kan du finna avlägsna släktingar och skapa nya släktband med släktingar över hela världen som du inte visste att du hade. Du kan även upptäcka ditt DNA och hur det kan påverka dig genom ett DNA hälsa-kit som genererar genetiska riskrapporter och kan hjälpa dig att bekräfta genetisk risk för bland annat hjärtsjukdom, bröstcancer, alzeimers sjukdom och mycket mer. Du kan även genom detta test få vetskap om risken att föra vidare genetiska sjukdomar till dina barn. Sammanfattningsvis erbjuder Myheritage många bra DNA-tester för dig som är nyfiken på ditt ursprung, vill finna nya släktingar eller upplysas om genetiska sjukdomar.

Varför välja Myheritage?

Eftersom Myheritage är en stor väletablerad släktforskare finns det en otroligt stor databas med information samlad som du kan dra nytta av när du vill börja släktforska. Detta gäller även DNA-testerna, där är det även här viktigt att använda ett pålitligt företag som säkert bevarar ditt DNA och inte låter det hamna i fel händer. Du erbjuds utöver detta en förstklassig support som du kan kontakta om du har några frågor gällande detta, det känns betryggande om man ska lämna ifrån sig sitt DNA. Vi rekommenderar Myheritage DNA-tester och släktforskning för att bygga släktträd och att skapa nya band till släktingar som man tidigare inte visste att man hade.

Recension av Dynamic Code

Dynamic Code är ett Svenskt företag baserat i Linköping. Deras mål med verksamheten är att revolutionera vården och ge människor kontroll över sin hälsa. Man erbjuder DNA-tester för bland annat könssjukdomar, livsstil, maghälsa, kvinnohälsa och även faderskapstest. Den tydliga skillnaden mellan Dynamic code och exempelvis Myheritage är att Dynamic code erbjuder enbart tester för att förebygga och upplysa om hälsa och livsstil. Man erbjuder bland annat flera självtester som kan besvara frågor om sjukdomar eller liknande, detta är unikt för Dynamic code och inget som exempelvis Myheritage erbjuder då dem är mer fokuserade på släktforskning.

DNA-test med Dynamic Code

Dynamic codes DNA-tester är uppbyggda i olika segment, bland annat finns det dna-tester för könssjukdomar, infektioner, familj & släktskap, mage & tarm, livsstil och kvinnohälsa.

I dessa olika kategorier finns det flera självtester som man kan genomföra och om man exempelvis misstänker att man har drabbats av en könssjukdom kan vissa tycka att det är jobbigt att söka sig till vårdcentralen, då är det en utmärkt idé att använda Dynamic codes självtester för att bekräfta sina misstankar.

Varför välja Dynamic Code?

Eftersom Dynamic Code är en Svenskt väletablerat företag med historia så långt som 20 år är man pålitliga och säkert bevarar ditt DNA. Man erbjuder support via telefon och via e-post. Provtagningen är mycket enkel och med varje produkt följer det med instruktioner på hur självtestet ska genomföras, dessutom finns det tydliga instuktionsvideos på hur du ska utföra provet. När testet är genomfört får du svar digitalt på Dynamic codes hemsida, detta är utmärkt eftersom man inte vill att svaret ska komma på vilovägar med posten. Vi rekommenderar Dynamic Code som är ett pålitligt företag med ett digert produktutbud och med en bra kundtjänst.

Recension av Ancestry

Ancestry är ett globalt företag med verksamhet i stort sett hela världen och är ett av de äldsta släktforskningsföretagen på nätet. Ancestry erbjuder omfattande tjänster inom släktforskning med uppbyggnad av släktträd online och DNA-tester för att bekräfta migrationsvägar eller etnicitet.  Med Ancestry kan man bläddra i gamla kyrkböcker där väldigt mycket finns bevarat eftersom det var kyrkogårdsplikt förr i tiden. Även om denna lag avskaffades med 1809 års stora regeringsform fortsatte man att gå till kyrkan och registrera detta i kyrkoböckerna. I kyrkoböckerna kan man finna uppgifter om födda, vigda, döda, husförhör. Med en databas av 20 miljarder uppgifter har man många historiska dokument bevarade som är till stor hjälp för den som vill kavla upp ärmarna och börja släktforska.

DNA-test med Ancestry

Med hjälp av Ancestrys DNA-test kan du finna nya släktingar och hitta information om ditt ursprung. När du tagit ditt DNA-test hos Ancestry får du information om upp till 500 år tillbaka i tiden. Du kan bland annat se hur många procent av dig som kommer från Sverige, Italien, Kina eller något annat land och på detta sätt få det bekräftat var dina släktingar kommer ifrån och vilka migrationsvägar de har tagit genom åren.

Med ett DNA-test hos Ancestry kan du hitta nya släktingar som du inte trodde att du hade eftersom det sannolikt finns någon av dina släktingar som påbörjat ett släktträd hos Ancestry och kanske tagit ett DNA-test som bekräftar erat släktskap.

Varför välja Ancestry?

Ancestry är ett väletablerat och en av de äldsta företagen på nätet när det kommer till släktforskning. Man kan lita på att Ancestry bevarar dina uppgifter och DNA-prov på ett säkert ställe så att de inte kommer i orätta händer. Tack vare deras storlek har man en gigantisk databas med många etablerade släktträd som gör att du inte behöver börja från noll, du kanske till och med har en släkting som har påbörjat ett släktträd som du inte visste fanns. Vi rekommenderar Ancestry som är ett seriöst företag i branschen med mångårig erfarenhet och en stor databas med information.

Recension av 23andMe

23andMe är ett amerikanskt bolag och ett av de äldsta inom DNA-tester. Man erbjuder flera olika DNA-tester för kontroll av genetiska sjukdomar så väl som genetiska fördelar. 23andMe erbjuder endast engelska som språk och är därför inte lika lätt att använda för oss som bor i Sverige, även deras kundtjänst är endast på engelska och kan försvåra det för vissa svenskar. Om språket inte är något problem är det en bra tjänst för dig som vill genomföra ett DNA-test i kategorin hälsa och livsstil.

DNA-test med 23andme

23andMes DNA-tester är uppdelade i tre olika kategorier. “Ancestry + Traits service”, “Health + Ancestry Service” och “VIP health + Ancestry Service” Det förstnämnda DNA-testet är det billigaste och om du väljer det andra eller tredje paketet bygger du hela tiden på med fler tillval. Med den första får du det mest basala medan i den andra ingår samma innehåll som i den första kombinerat med flera test om exempelvis test för risk att drabbas av diabetes typ 2 eller Alzheimers sjukdom.

Varför välja 23andMe?

23andMe är ett stort Amerikanskt väletablerat företag med många år i branschen och detta borgar för att man kan lita på deras DNA-tester, men att deras kundtjänst endast erbjuder engelska och att man inte har några kontor i Europa gör att man hellre väljer någon av de tre föregående vi recenserat. Vi rekommenderar 23andMe på grund av att de erbjuder en bra produkt, men sist av de fyra recenserade bolagen.

Vanliga frågor om DNA

Vad är DNA?

DNA står för deoxiribonukleinsyra och är genetisk information som även kallas arvsmassa. DNA finns i alla världens kända organismer och förvarar information som som kan användas bland annat som teknisk bevisning vid brottsmål, vid släktforskning eller annan liknande verksamhet. Ens DNA är unikt för en person och kan med all säkerhet spåras tillbaka till en, det är därför det är så effektivt som teknisk bevisning vid brottsmål.

Vad är en kromosom?

Hos människan finns det i normalfallet 46 stycken kromosomer som är uppdelade i 23 par. Varje kromosom består av två stycken DNA-strängar som innehåller personens arvsmassa. Av de 23 paren kromosmer människan i normalfallet bär på skiljs dem åt hos män och kvinnor, de 22 första paren är lika, men det 23:e paret kromosomer som även kallas för könskromosomer skiljer sig åt. Män har en X och en Y kromosom, medan kvinnor har två stycken X-kromosomer. Män har alltså (XY) och Kvinnor har (XX) på de sista kromosomparet.