Järnbrist

Järnbrist – Genomför ett järnbristtest

Järn är ett mineral som finns i små koncentrationer i människokroppen och finns till största del i kroppens röda blodkroppar och är en beståndsdel i hemoglobinet. Tillsammans med hemoglobinet transporterar dem syre ut i kroppens alla celler. När blodvärdet i kroppen är lågt kallas det för järnbristanemi, blodbrist, järnbrist och ibland bara för anemi. Bland annat inälvsmat (lever), blodmat (blodpudding), ägg, fisk, russin och rödbetor innehåller stora mängder järn och kan vara bra att äta vid järnbrist. I en alldaglig kost får man i sig rätt mängd järn, men ibland kan blodbrist uppstå ändå pågrund av menstruation, tarmbesvär eller magsår och det kan då vara bra att äta vitaminer och mineraler som innehåller järn eller dricka blutsaft som finns att köpa på alla apotek.

Vid  brist på järn uppstår blodbrist eftersom kroppen då producerar för få röda blodkroppar som transporterar syret till cellerna i kroppen. Detta kan ge upphov till många olika symtom, bland annat kan du känna dig orkeslös och trött. Vanligaste orsaken till järnbrist är att du förlorat blod exempelvis vid menstruation eller att kroppen inte tar upp järn ur maten du äter. Det kan då vara bra att genomföra ett järnbristtest för att se om det beror på brist på järn. Järnbristtest är enkla att genomföra och du kan använda ett järnbristtest från Quicktest eller boka ett test genom ett hälsoundersökningbolag såsom Werlabs, Medisera, Svensk provtagning eller Smolab, samtliga har många provtagningsställen runt om i landet.

Snabbmeny:
Quicktest järnbristtest
Vilka järnbristtester finns det att välja mellan?
Hur går ett järnbristtest till?
Symptom vid järnbrist
Riskgrupper vid brist på järn
Bra kost vid järnbrist, blodbrist och anemi

Järnbrist

Quicktest Järnbristtest

Quicktests järnbristtest kan utföras hemma med hjälp av ett blodprov. Allt medföljer i det lilla paketet du beställer hem som levereras direkt i brevlådan. Paketet innehåller en lansett som du använder för att göra hål i fingret med, den innehåller även en testkassett där man droppar i blodet. Efter ungefär 10 minuter visar sig resultatet där du kan avläsa om du har järnbrist. Testet har ett gränsvärde på 20 ng/ml och visar på järnbrist om du understiger det. Testet har en hög tillförlitlighet på 98% och används inom sjukvården. Visar testet att du har järnbrist kan du äta mer järnrik kost eller vitaminer innehållande järn för att höja ditt järnvärde. Om det inte hjälper kan du söka dig vidare inom vården eller ringa 1177 för sjukrådgivning.

98% tillförlitlighet

Svar på 5 minuter

Används i sjukvården

199:-

Vilka järnbristtester finns det att välja mellan?

Det finns flera företag som erbjuder järnbristtester. Vissa erbjuder tester som är möjliga att ta i hemmet, medan andra behöver du åka till en mottagning för att genomföra ett blodprov. Werlabs, Svensk provtagning, Medisera och Smolab erbjuder järnbristtester som du bokar på deras sida för att sedan genomföra blodprovet på deras provtagningsmottagningar. Även apoteket, apotea, apotek365 har järnbristtester som kan tas i hemmet med hjälp av ett kit där du kan se ditt testresultat efter 10-15 minuter. Självtester hemma är populära då det är smidigt att genomföra och endast tar en kvart att genomföra samt att det är kostnadseffektivt, ett järnbristtest kostar bara runt 200kr och då får du ditt testresultat omgående efter genomfört blodprov.

Järnbristtest på vårdcentral

Det är numera enkelt att utföra ett järnbristtest. Flera bolag som genomför hälsoundersökningar erbjuder enskilda test som i detta fallet järnbristtest som är enkelt att utföra. Boka enkelt ett järnbristtest på bolagets hemsida och välj ett provtagningsställe. Det finns provtagningslabb på de flesta orterna i Sverige där du kan genomföra testet. När testet är klart får du ditt svar digitalt via bolagets hemsida, det ingår även läkarkommentar som kommenterar resultatet av ditt test och du kan rådgöra med läkaren om du behöver söka dig vidare i vården för att utreda blodbristen utförligare. Werlabs, Svensk provtagning, Medisera, Smolab, Blodkollen och Mydrop hälsa erbjuder järnbristtest på klinik. Vid behov av tandblekning kan du besöka en jämförelse av tandblekningsprodukter här.

Järnbristtest Werlabs

Werlabs är ett av de hälsoundersökningbolag som har järnbristtest i sitt produktutbud. Werlabs har provtagningställen i nästan hela Sverige och erbjuder hälsokontroller i alla dess former. Det finns en uppsjö av specifika blodprov att genomföra hos Werlabs för att få kontroll över sin hälsa, klicka in på deras hemsida för att läsa mer om enskilda blodprov. Blodprovet utförs genom ett enkelt stick i fingret sedan kommer provsvaret digitalt på bolaget hemsida samt en läkarkommentar som kan vara värt mycket. Beställer gör du enkelt och säkert via mobilt bankID.

Järnbristtest Medisera

Medisera finns representerade på de flesta orter i Sverige och utöver de hälsokontroller dem utför kan du göra mer specifika blodprov för att ta reda på förhöjda värden i blodet. Som skrivs i denna artikeln kan du genomföra ett järnbristtest på ett av Mediseras provtagningsställen. Det är mycket enkelt att boka ett järnbristtest hos Medisera, det enda du behöver göra är att klicka in på deras sida och boka ett test för att sedan besöka deras vårdcentral för att genomföra blodprovet. Testresultaten redovisas sedan på deras hemsida och det får du enkelt tillgång till via mobilt bankID.

Järnbristtest Svensk provtagning

Genom Svensk provtagning kan du boka hälsokontroller, men du kan även genomföra mer specifika blodprov såsom järnbristtest, men som samtliga hälsoundersökningsbolag vi recenserat finns det en uppsjö med prover att göra för att få kontroll över sin hälsa. Ett järnbristtest bokar man enkelt med mobilt bankID som man sedan utför på ett av Svensk provtagnings provtagningslabb runt om i landet. När kontrollen är klar kan man enkelt och smidigt se testresultaten i en digital journal på deras hemsida.

Järnbristtest Smolab

Smolab är ett av de större hälsoundersökningsbolagen i Sverige och finns representerade från norr till söder. Utöver hälsokontroller utför även Smolab mer specifika blodprov såsom järnbristtest och mycket mer. Om du är intresserad av fler tester kan du läsa om det på deras hemsida. Du bokar enkelt och smidigt ett järnbristtest via deras hemsida, sedan besöker du en av deras provtagningställen runt om i landet för att genomföra blodprovet. När provet har analyserats kan du läsa dina testresultat i deras digitala journal på Smolabs hemsida.

Järnbristtest

Järnbristtest

Testa dina järn- & ferritinnivåer ink. blodstatus.

8 st analyser inkl. järn, ferritin och blodstatus.

Läkarkommentar

Läkarkommentar

495:-

495:-

Hur går ett järnbristtest hemma till?

Om du misstänker att du har blodbrist eller järnbrist kan du genomföra ett järnbristtest hemma som är smidigt och mycket enkelt. Det enda du behöver göra är att utföra ett enkelt blodprov för att sedan se resultatet i testkassetten som medföljer i Quicktests järnbristprov. Testat tar endast 10-15 minuter att genomföra och du får ett mycket tillförlitligt resultat som du sedan kan använda som underlag för att undersöka dig vidare inom vården. Se vidare nedan i fyra enkla steg hur du genomför ett järnbristtest hemma.

1. Beställ ett järnbristtest

2. Enkelt stick i fingret – lansett medföljer

3. Doppa testet i den medföljande testkassetten

4. Vänta i 10-15 minuter för att sedan avläsa resultatet

Symptom vid järnbrist

Över 2 miljarder människor lider globalt av järnbrist och är den näst vanligaste näringsbristen i världen och över 1 miljon mister livet till följd av blodbrist (anemi). Järn som är en beståndsdel i röda blodkroppar transporterar syre till kroppens alla celler. Vid järnbrist hämmas syresättningen av av cellerna vilket leder till att du kan uppleva flera olika symptom. Vanliga symptom är att du kan känna dig trött och orkeslös, svårt att koncentrera dig på jobbet eller i vardagen. Du kan även uppleva yrsel, hjärtklappning och huvudvärk. Om du gör något ansträngande kan du känna att du blir andfådd för något som du inte blev tidigare. Öronsus eller tinnitus som begreppet är mer känt som kan också uppstå vid blodbrist. Symptomen som uppstår vid blodbrist kan te sig väldigt olika från person till person och beror ofta på hur allvarlig blodbristen är. Vid kraftig blodbrist är symtomen mer påtagliga men kan även vid lindrig blodbrist kan symtomen vara mycket påtagliga.

När ska jag söka vård?

Om du upplever något eller några av symtomen av brist på järn kan det vara bra att ta ett järnbristtest eller uppsöka läkare. Det är ofta inte bråttom när du upptäcker något av symptomen uppstår så du kan vänta med att uppsöka läkare om det är helg eller beställa hem ett järnbristtest. Du kan även ringa 1177 om du vill ha sjukrådgivning. Hos sjukhusrådgivningen kan du få vägledning om du behöver uppsöka läkare akut eller om du kan ta ett självtest hemma.

Om testet bekräftar att du har järnbrist kan du äta kost som är rik på järn. Inälvsmat såsom lever och blodmat som blodpudding innehåller mycket järn, men även fullkornsmat, spenat, bananer, potatis och persikor. Det är bra att undvika att dricka kaffe, te eller mjölk tillsammans med järnrik mat eftersom det hämmar kroppen från att ta upp mineralet.

Vanliga symtom vid Järnbrist (blodbrist)

[wpsm_list]

 • Trötthet och orkeslöshet
 • Koncentrationssvårigheter
 • Yrsel
 • Andfåddhet
 • Hjärtklappning
 • Ont i huvudet
 • Öronsus

[/wpsm_list]

Riskgrupper för järnbrist

Det finns flera grupper som bedöms vara i en riskgrupp för järnbrist. Kvinnor ingår i riskgruppen eftersom de vid kraftig menstruation kan få brist på järn, om så skulle ske och något av symtomen skulle uppstå kan det vara bra att genomföra ett järnbristtest för att se om man ska äta mer järnrik kost eller ta järntillskott. Även gravida kan få blodbrist eftersom många fertila kvinnor inte har något stort järnlager innan graviditeten och då vid kraftiga menstruationer eller täta graviditeter kan detta leda till blodbrist och anemi. Spädbarn som föds kan få brist på järn och det är därför viktigt att ge barnet järntillskott eftersom det är viktigt för bildningen av hemoglobin och hjärnans utveckling. Även idrottare kan få brist på järn, speciellt kvinnor som idrottar löper en större risk att drabbas av anemi och bör därför testa sig om något av symtomen på brist på järn uppstår. Vegetarianer och veganer löper större risk att drabbas av järnbrist eftersom de ofta inte får i sig tillräckligt med järn från kosten. Det kan då vara lämpligt att ta järntillskott eller äta mer järnrik kost och det ska sägas att det finns järnrik kost att äta även för vegetarianer och veganer. Även blodgivare är en riskgrupp eftersom man precis som det låter får blodbrist om man tappar ut blod från kroppen.

Bra kost vid järnbrist, blodbrist och anemi

[wpsm_list]

 • Kött
 • Fisk
 • Ägg
 • Inälvsmat
 • Blodrik mat (blodpudding)
 • Fullkornsmat
 • Potatis
 • Spenat
 • Bananer & persikor

[/wpsm_list]

Vanliga riskgrupper för järnbrist

[wpsm_list]

 • Kvinnor
 • Gravida
 • Nyfödda
 • Idrottare
 • Barn
 • Vegetarianer
 • Veganer
 • Äldre
 • Blodgivare

[/wpsm_list]