Klimakterietest

Är du i klimakteriet? Genomför ett klimakterietest

Klimakteriet eller övergångsåldern som det också kallas uppträder oftast i 50-års åldern. Genomsnittet då man träder in i klimakteriet är 51 år, men det kan börja redan när man är 40 år, men det kan även dröja till man är 57 år gammal. Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet och det beror på att äggblåsorna i äggstockarna tar slut, det kan finnas äggblåsor kvar, men dessa producerar inte lika mycket östrogen som tidigare. Detta gör att ägglossningarna inte sker regelbundet och påverkar då även menstruationen som också blir oregelbunden. Första tecknet på att man klivit in i klimakteriet är oftast att mensblödningarna till en början är mer oregelbundna för att sedan återkomma mer sällan än tidigare och det kan även blöda rikligare och pågå längre. Det dröjer oftast länge mellan menstruationen och det kan gå tre till fyra månader mellan blödningarna. Efter ett halvår utan mens har man oftast klivit in i klimakteriet och sista menstruationen kallas menopausen.

När du haft din sista mens kommer äggblåsorna fortfarande att blida östrogen, men inte lika mycket som tidigare. Det går att genomföra ett östrogentest hos Werlabs om man misstänker att något är fel och man mår dåligt av det. Det är ett så kallat hormontest och hälsoundersökningsbolagen Werlabs, Medisera, Svensk provtagning, Smolab, Blodkollen och Mydrop hälsa genomför östrogentest via blodprov för att få kontroll över hormonet. Det går även att utföra klimakterietest genom quickstest som erbjuder hemmatester via blodprov, där man får hem ett kit för att genomföra ett klimakterietest hemma som kan vara bekvämt.

Snabbmeny:
Quicktest klimakterietest
Vilka klimakterietester finns det att välja mellan?
Hur går ett klimakterietest till?
Symptom vid klimakteriebesvär
Tips för att minska klimakteriebesvären

Klimakterietest

Quicktest klimakterietest

Quicktests klimakterietest kan utföras hemma med hjälp av ett blodprov. Allt medföljer i det lilla paketet du beställer hem som levereras direkt i brevlådan. Paketet innehåller en lansett som du använder för att göra hål i fingret med, den innehåller även en testkassett där man droppar i blodet. Efter ungefär 10 minuter visar sig resultatet där du kan avläsa om du har kommit in i klimakteriet. Testet visar om hormonet FSH har ökat i kroppen och då får du svar på om du har trätt in i klimakteriet. Testet har en hög tillförlitlighet på 92,8% och används inom sjukvården. Visar testet att du inkommit i klimakteriet kan det vara bra att försöka ta hand om dig med hjälp av sunda vanor såsom sömn, mat och fysisk aktivitet. Om det inte hjälper kan du söka dig vidare inom vården eller ringa 1177 för sjukrådgivning.

92.8% säkert

Används i sjukvården

Mycket säkert

189:-

Vilka klimakterietester finns det att välja mellan?

Det finns flera företag som erbjuder klimakterietester. Vissa erbjuder tester som är möjliga att ta i hemmet, medan andra behöver du åka till en mottagning för att genomföra ett blodprov. Werlabs, Svensk provtagning, Medisera, Smolab, Blodkollen och Mydrop hälsa erbjuder FSH och östrogentest som du bokar på deras sida för att sedan genomföra blodprovet på deras provtagningsmottagningar. Ett FSH-test är samma sak som en klimakterietest eftersom det är FSH-värdet man mäter vid ett klimakterietest. Även Apoteket, Apotea, Apotek365 har klimakterietest som kan tas i hemmet med hjälp av ett kit där du kan se ditt testresultat efter 10-15 minuter. Självtester hemma är populära då det är smidigt att genomföra och endast tar en kvart att genomföra samt att det är kostnadseffektivt, ett klimakterietest kostar bara runt 200 kr och då får du ditt testresultat omgående efter genomfört blodprov.

Klimakterietest på vårdcentral

Det är numera enkelt att utföra ett klimakterietest. Flera bolag som utför hälsoundersökningar erbjuder enskilda test som i detta fallet klimakterietest som är enkelt att utföra. Boka enkelt ett klimakterietest på bolagets hemsida och välj ett provtagningsställe. Det finns provtagningslabb på de flesta orterna i Sverige där du kan genomföra testet. När testet är klart får du ditt svar digitalt via bolagets hemsida, där det även ingår en läkarkommentar som kommenterar resultatet av ditt test och du kan rådgöra med läkaren om du behöver söka dig vidare i vården för att utreda dina värden utförligare. Werlabs, Svensk provtagning, Medisera, Smolab, Blodkollen och Mydrop hälsa erbjuder klimakterietest och FSH-test på klinik.

Klimakterietest Werlabs

Werlabs är ett av de hälsoundersökningsbolag som har FSH och klimakterietest i sitt produktutbud. Werlabs har provtagningsställen i nästan hela Sverige och erbjuder hälsokontroller i alla dess former. Det finns en uppsjö av specifika blodprov att genomföra hos Werlabs för att få kontroll över sin hälsa, klicka in på deras hemsida för att läsa mer om enskilda blodprov. Blodprovet utförs genom ett enkelt stick i fingret sedan kommer provsvaret digitalt på bolaget hemsida samt en läkarkommentar som kan vara värt mycket. Beställer gör du enkelt och säkert via mobilt bank-ID.

Klimakterietest Medisera

Medisera finns representerade på de flesta orter i Sverige och utöver de hälsokontroller dem utför kan du göra mer specifika blodprov för att ta reda på förhöjda värden i blodet. Som skrivs i denna artikeln kan du genomföra ett klimakterietest på ett av Mediseras provtagningsställen. Det är mycket enkelt att boka ett klimakterietest hos Medisera, det enda du behöver göra är att klicka in på deras sida och boka ett test för att sedan besöka deras vårdcentral för att genomföra blodprovet. Testresultaten redovisas sedan på deras hemsida och det får du enkelt tillgång till via mobilt bank-ID.

Klimakterietest Svensk provtagning

Genom Svensk provtagning kan du boka hälsokontroller, men du kan även genomföra mer specifika blodprov såsom klimakterietest, men som samtliga hälsoundersökningsbolag vi recenserat finns det en uppsjö med prover att göra för att få kontroll över sin hälsa. Ett klimakterietest bokar man enkelt med mobilt bank-ID som man sedan utför på ett av Svensk provtagnings provtagningslabb runt om i landet. När kontrollen är klar kan man enkelt och smidigt se testresultaten i en digital journal på deras hemsida.

Klimakterietest Smolab

Smolab är ett av de större hälsoundersökningsbolagen i Sverige och finns representerade från norr till söder. Utöver hälsokontroller utför även Smolab mer specifika blodprov såsom östrogen och progesterontest och mycket mer. Om du är intresserad av fler tester kan du läsa om det på deras hemsida. Du bokar enkelt och smidigt ett östrogen och progesterontest via deras hemsida, sedan besöker du en av deras provtagningsställen runt om i landet för att genomföra blodprovet. När provet har analyserats kan du läsa dina testresultat i deras digitala journal på Smolabs hemsida.

FSH & Östrogentest

Utförligt Klimakterietest

Testa dina FSH & Östrogennivåer

6 st analyser av hormoner kopplade till fertilitet/klimakteriet och sköldkörtelfunktion

Läkarkommentar

Läkarkommentar

445:-

1290:-

Hur går ett klimakterietest hemma till?

Om du misstänker att du är på väg att kliva in i klimakteriet kan du genomföra ett klimakterietest hemma som är smidigt och mycket enkelt. Det enda du behöver göra är att utföra ett enkelt blodprov för att sedan se resultatet i testkassetten som medföljer i Quicktests hemmatest. Testat tar endast 10-15 minuter att genomföra och du får ett mycket tillförlitligt resultat som du sedan kan använda som underlag för att undersöka dig vidare inom vården. Se vidare nedan i fyra enkla steg hur du genomför ett klimakterietest hemma.

1. Beställ ett klimakterietest

2. Enkelt stick i fingret – lansett medföljer

3. Doppa testet i den medföljande testkassetten

4. Vänta i 10-15 minuter för att sedan avläsa resultatet

Symptom klimakteriet

Alla kvinnor ska någon gång komma in i klimakteriet och alla drabbas olika, somliga kan uppleva klimakteriebesvär som kan göra att vardagen blir besvärligare än tidigare. Den vanligaste symtomen vid klimakteriebesvär är värmevallningar vilket innebär att du plötsligt kan känna dig mycket varm, men man kan också uppleva det motsatta som heter kylvallningar vilket innebär att man kan börja frysa mycket plötsligt. I samband med en värmevallning är det vanligt att man börjar svettas ymnigt.

Andra symtom kan vara att man har sömnproblem vilket kan bero på att man känner sig mycket varm eller rent generellt har svårt att sova, det kan ska problem i vardagen eftersom sömnen är mycket viktig för människokroppen och vid längre sömnproblem kan det vara lämpligt att söka sig vidare i vården för att få bukt på problemet. Man kan också få en känsla av nedstämdhet och må dåligt vilket kan leda till en depression om man inte hanterar det på rätt sätt. Det kan därför vara bra att genomföra ett klimakterietest för att få ett svar på sina problem och se om det beror på att man trätt in i klimakteriet. Ett annat symtom som är vanligt vid klimakteriebesvär är att dina slemhinnor blir torra och det kan svida och klia, vanligtvis uppstår detta oftast i slidan, men kan även förekomma i dina övriga slemhinnor såsom i ögonen, näsan och munnen. Vissa upplever även urinvägsbesvär som kan göra att man behöver gå på toaletten oftare och det kan svida när man ska tömma blåsan med urin.

När ska jag söka vård?

Om du upplever problem med värmevallningar, svettningar och sömnproblem som gör att det påverkar dig negativt kan det vara bra att söka vård, för att se om det finns något som kan hjälpa dig klara av den jobbiga perioden. Du kan gå till din vårdcentral eller gynekologmottagning för att få hjälp med dina besvär. Om det kliar och svider i slidan trots att du har testat receptfria läkemedel mot åkomman kan det också vara ett tecken på att söka sig till vården.

Några andra symtom som du kan söka vård mot är om du har urinvägsbesvär eller om du får en blödning ett år efter din sista mens. Sök även vård om du har täta, långa och rikliga eller oregelbundna blödningar. Du kan även ringa 1177 om du vill ha sjukrådgivning. Hos sjukhusrådgivningen kan du få vägledning om du behöver uppsöka läkare eller genomföra ett självtest hemma.

Symptom vid klimakteriebesvär

[wpsm_list]

  • Värmevallningar, du kan snabbt bli mycket varm
  • Kylvallningar, du kan snabbt börja frysa
  • Plötsliga svettningar, ofta vid en värmevallning
  • Humörsvängningar
  • Må dåligt och känna nedstämdhet
  • Sömnproblem
  • Torra slemhinnor, främst i slidan, men även i ögon, näsa och hals
  • Urinvägsbesvär, du känner dig ofta kissnödig och det kan svida när du kissar

[/wpsm_list]

Vad kan jag själv för att minska klimakteriebesvären?

Om fått bekräftat att du klivit in i klimakteriet och du besväras av det kan det vara bra med fysisk aktivitet som motion, styrketräning och andra friskt krävande övningar. Fysisk aktivitet är bra för skelettet, hjärtat och blodkärlen. Det motverkar även värmevallningar och svettningar som kan upplevas mycket besvärande under klimakteriet. Det är rekommenderat att vara fysiskt aktiv regelbundet tre till fyra gånger i veckan och aktiviteterna ska vara av en sån svårighetsgrad att du höjer din puls och svettas.

Avslappningsövningar kan också hjälpa dig att få lindra besvären från värmevallningar och svettningarna. Det kan vara bra att dricka mindre mängd eller sluta dricka kaffe, te och alkohol eftersom det kan göra värmevallningarna och svettningarna värre. Alkohol gör även att du sover sämre vilket kan förvärra sömnproblemen som kan uppstå. Rökning bör man undvika eftersom det kan förvärra dina klimakteriebesvär. Slidan kan bli torr och klia så du bör därför inte tvätta den mer än en gång dagligen och du bör undvika att vända tvål och schampo. Det är bättre att tvätta sig med badolja som kan man köpa på apoteket. Vid samlag är det rekommenderat att använda glidmedel om du är torr i underlivet och gör att besvären blir lindrigare.

Tips för att minska klimakteriebesvären

[wpsm_list]

  • Fysisk aktivitet
  • Avslappningsövningar
  • Drick mindre kaffe, te och alkohol
  • Rök inte
  • Bär löst sittande kläder
  • Sköt om underlivet
  • Använd receptfria läkemedel i slidan
  • Använd glidmedel vid samlag
  • Var försiktig med naturläkemedel

[/wpsm_list]