Memira

Recension av Memira

Memira är ett svenskt företag som genom ögonlaser och ögonoperationer och kan reparera eller byter ut linser i ögat för att du ska slippa behöva bära glasögon eller använda linser. Memira har 29 stycken kliniker runt om i Sverige och totalt 50 stycken i Norden och Holland, vi redovisar nedan på vilka orter man har kliniker på.

Man var först att med hjälp av laser behandla astigmatism i början på nittiotalet och har därefter vuxit till Nordens ledande kedja inom refraktiv kirirgi och sammanlagt har deras kirurger genomfört över 400 000 linsbyten och ögonoperationer.

I recensionen nedan ska vi gå igenom vad det innebär att genomföra en ögonoperation på djupet och ge dig en objektiv syn på Memira som bolag för att försöka vägleda dig till att välja ett klokt val av bolag innan du genomför din ögonoperation. Man kan genomföra en undersökning innan för att få ett kostnadsförslag på hur mycket ett linsbyte skulle kosta.

» Boka en ögonkontroll
» Hur går en ögonoperation till?
» Hur går en ögonlaserbehandling till?
» Risker med ögonlaser respektive ögonoperation
» Linsbyte priser
» Ögonlaser priser
» Recension & omdöme

Memira ögonundersökning

Boka en undersökning hos Memira

Innan du kan genomföra ett linsbyte eller ögonlaseroperation måste du genomgå en undersökning hos Memira för att se om det finns möjlighet att genomföra operationen och vilken metod av de båda som passar bäst för dig och ditt synfel. En undersökning genomförs först av en specialutbildad optiker som är expert på synen och sedan en ögonläkare som är expert på ögat och dess anatomi.

För att boka en undersökning går du in på Memiras hemsida och väljer den klinik som passar dig bäst och genomför bokningen. Efter att den är genomförd kommer du blir kontaktad av Memiras kundtjänst som ger dig information innan undersökningen.

Bli fri från glasögon och linser

29 kliniker från norr till söder

0kr

Hur går en ögonoperation till?

En ögonoperation eller ett linsbyte som det också kallas innebär att man byter ut linsen i ögat mot en ny så att du blir av med dina tidigare synfel och slipper bära glasögon eller använda linser. Man börjar successivt få dålig syn ju äldre man blir och när man är i 45-årsåldern brukar man behöva läsglasögon eller progressiva glasögon. Då kan det vara ett utmärkt tillfälle att utföra ett linsbyte för att öka livskvaliteten. Om du är äldre än 45 år kan du inte längre förbättra synen genom ögonlaser och då är linsbyte det enda kvarvarande alternativet. Memira eyecenter har tre olika metoder vid linsbyte om dem kallas: monofokal, multifokal och gråstarroperation, nedan går vi igenom metoderna grundligare.

Monofokal

Ett linsbyte med en monofokal lins väljer man om man vill se bra på nära eller långt håll. Man behöver inte göra valet helt själv utan det görs i samråd med optikern och ögonläkaren som rekommenderar det som passar bäst för dig. Det vanligaste är att man väljer att se bra på långt håll och sedan använder läsglasögon vid behov. Läs mer om metoden här.

 • Välj mellan bra syn på långt eller nära håll.
 • Linsbyte med en monofokal lins är säkert.
 • Bli kvitt närsynthet, översynthet och astigmatism.

Multifokal

Om du vill se bra på både långt och nära håll kan du välja en multifokal lins som har bättre egenskaper än den monofokala där du får välja om du vill se bra på långt eller nära håll. Den multifokala linsen förbättrar din syn på både nära och långt håll och efter en genomförd operation kommer du inte behöva använda glasögon eller linser igen. Läs mer om metoden här.

 • Se bra på både långt och nära håll.
 • Åtgärdar översynthet, närsynthet, astigmatism och ålderssynthet.
 • Slipp glasögon, läsglasögon och linser.

Gråstarroperation

Memira gör även gråstarroperationer för dem som inte vill stå i långa vårdköer kan detta ingrepp utföras privat på en av Memiras kliniker. Alla har rätt till en kostnadsfri operation mot gråstarr (katarakt) i den offentliga vården, men ibland kan väntetiden på att få utföra en operation i landstiget vara flera månader och då väljer vissa att utföra den privat. Vid en gråstarroperation byts linsen ut och ersätts med en monofonal lins och i vissa fall även en trifokal lins. Läs mer om en privat gråstarroperation här.

Hur går en ögonlaserbehandling till?

En ögonlaserbehandling kan utföras av dig som är under 45 år och är ett billigare alternativ än linsbyte eftersom det inte kräver en operation utan din syn korrigeras med hjälp av ett laserinstrument. Memira använder sig av tre olika metoder när man utför en behandling genom ögonlaser. Den vanligaste metoden är FS-LASIK och är också världens vanligaste ögonlaserbehandling. Om man upptäcker på undersökningen att du har tunna hornhinnor eller stora synfel brukar tre andra metoder tillämpas eftersom FS-LASIK då inte fungerar.

De andra metoder som Memira utför används om dina hornhinnor är för tunna eller om stora synfel. Den andra metoden är LASEK som tar lite längre tid att komma tillbaka från än FS-LASIK. Memira utför även en metod som heter TRANS-PRK där yttre lagret av hornhinnan tas bort med laser.

FS-LASIK

FS-LASIK är den vanligaste metoden att använda eftersom den inte skapar något obehag efter operationen och du kan oftast arbeta redan dagen därpå. Innan behandlingen måste man genomföra en undersökning för att se om det är möjligt att utföra metoden.

Under operationen bedövas dina ögon med ögondroppar så behandlingen är helt smärtfri. När bedövningen börjar verka gör ögonläkaren ett tunt lock i hornhinnan med en femtosekundlaser för att sedan vika locket på hornhinnan åt sidan. Sedan korrigeras synfelet och ögonläkaren viker tillbaka locket över hornhinnan och du ser direkt efter ingreppet. Läs mer om FS-LASIK här.

 • Världens mest använda metod.
 • Arbeta redan dagen därpå.
 • Smärtfritt ingrepp.

LASEK

LASEK är en metod som används i andra hand om FS-LASIK inte är möjlig att genomföra. Det är en välbeprövad metod som används av ögonläkare över hela världen.

LASEK är mer smärtsam och därför väljer man i första hand FS-LASIK. LASEK används om man har ett svårt synfel eller för tunn hornhinna.

Vid operationen används en alkohollösning för att föra hornhinnan åt sidan för att sedan korrigera synfelet med hjälp av en laser. När synfelet är åtgärdat läggs hornhinnan på plats igen och du behöver inte längre bära glasögon eller linser. Läs mer om LASEK metoden här.

 • Används vid svåra synfel och tunn hornhinna.
 • Längre återhämtningstid än FS-LASIK
 • Välbeprövad metod vid svåra synfel.

TRANS-PRK

Trans-PRK är en metod som används vid svåra synfel och tunn hornhinna. Det är en välbeprövad metod och utförs av ögonläkare över hela världen. Det är en metod som används i andra hand, om det visar sig på undersökningen hos Memira att FS-LASIK inte går att genomföra. Anledningen till att man i första hand inte utför TANS-PRK är för att det är en mer smärtsam läkning efter operationen.

Under operationen används en laser för att föra bort hornhinnan från sin plats och man kan sedan korrigera synfelet under hornhinnan för att sedan föra tillbaka hornhinnan. Efter operationen bärs bandagelinser i fem till sju dagar som tas ut vid första återbesöket efter behandlingen. Läs mer om TANS-PRK här.

 • Används vid stora synfel och tunn hornhinna.
 • Välbeprövad metod som använts länge.
 • Längre återhämtningstid än FS-LASIK

Risker med ögonlaser och ögonoperation

Att genomföra en ögonoperation eller en ögonlaserbehandling är i stort sett riskfritt och du kan med flera metoder se bättre och arbeta redan dagen efter genomförd operation. Vid alla kirurgiska ingrepp finns risk för komplikationer eller biverkningar. Om en komplikation efter genomförd operation eller ögonlaserbehandling är det viktigt att du kontaktar Memira, Lirema, Capio, Vårda eller annan ögonklinik eftersom det oftast är enkelt att efterbehandla komplikationerna och motverka besvären.

[wpsm_list]

Vanliga komplikationer

 • Övergående dimsyn
 • Mörkerseendet påverkas
 • Tillfälliga bländningar och glorior vid exponering av kraftiga ljussken
 • Glaskroppsgrumlingar
 • Efterstarr
 • Smärtor irritation
 • kompletterade laserbehandling

[/wpsm_list]

[wpsm_list]

Mindre vanliga komplikationer

 • Bestående dimsyn
 • Nedsatt syn som består
 • Torra ögon under långa perioder
 • Svullnad på gula fläcken
 • Näthinneavlossning
 • Nedsatt syn efter korrigering

Sällsynta komplikationer

 • Synfel som består på grund av svullnad på gula fläcken.
 • Infektion

[/wpsm_list]

Pris för linsbyte hos Memira

Kostnaden för en ett linsbyte varierar något beroende på vilken metod man väljer. Det populäraste alternativet är att välja en multifokal lins eftersom du med den kan se bra både på kort och långt håll. Priset för en multifokal lins hos Memira är 64 900 kr om man väljer att betala det som en engångssumma, men det går också att välja att delbetala linsbytet på 599 kr i månaden.

Om du väljer en operation med en monofokal lins är priset 47 900 kr som engångsbetalning, men även denna du delbetala för 599 kr i månaden. Du kan också genomföra en gråstarroperation hos Memira om väntetiderna är långa inom den offentliga vården. En gråstarroperation kostar 29 900kr eller 399kr per månad. Läs mer om Memiras priser här. 

MONOFOKAL

MULTIFOKAL

GRÅSTARR

Korrigering av ålderssynthet, samt översynthet, närsynthet och astigmatism

Korrigering av ålderssynthet, samt översynthet, närsynthet och astigmatism

Slipp landstingets köer

God syn på antingen långt eller nära håll utan glasögon

God syn på både långt och nära håll

Uppgradera till multifokala linser

indre bieffekter, än vid multifokal RLE

Senaste linsdesignen – Trifokala linser som ger god syn på mellanavstånd

Även vid astigmatism

599kr/mån
eller 47 900kr

599kr/mån
eller 64 900kr

Från 399kr/mån
eller 29 900kr

Undersökning 99 kr

Undersökning 99 kr

Undersökning 99 kr

Pris för ögonlaser hos Memira

Att genomföra en laserbehandling för att förbättra synen är ett något billigare alternativ än linsbyte. Den populäraste metoden är FS-LASIK som är världens mest använda metod för att behandla synfel. Priset för FS-LASIK är 47 900 kr om man väljer att betala hela beloppet som en engångssumma, men det finns även möjlighet att delbetala kostnaden om 599kr/mån.

Ibland är inte FS-LASIK möjlig att genomföra av flera anledningar såsom stora synfel eller tunna hornhinnor och då kan två andra lasermetoder tillämpas för att förbättra synen. Den andra metoden är LASEK och ligger i pris på samma nivå som FS-LASIK och kostar 47 900 kr hos Memira eller 599 kr/mån om delbetalnings-alternativet väljs.

Den tredje metoden som är möjlig att genomföra vid stora synfel eller tunna hornhinnor är TRANS-PRK som är något dyrare än de övriga alternativen och kostar 64 900 kr hos Memira eller 599 kr/mån vid delbetalning. För att veta vilken metod som är möjlig tillämpa behöver man boka en undersökning hos Memira. Läs mer om Memiras priser här.

FS-LASIK

LASEK

TRANS-PRK

Snabbt bra syn och minimalt obehag

Yttre lagret av hornhinnan luckras upp med svag alkohol

Yttre lagret av hornhinnan tas bort med laser (No cut)

Världens mest använda ögonlasermetod

Passar stora synfel och/eller tunna hornhinnor

Stora synfel och/eller tunna hornhinnor

Hög precision tack vare avancerad laserteknik

Något längre återhämtning än FS-Lasik

Något längre återhämtning än FS-Lasik

599kr/mån
eller 47 900kr

599kr/mån
eller 47 900kr

599kr/mån
eller 64 900kr

Undersökning 99 kr

Undersökning 99 kr

Undersökning 99 kr

Recension, Omdöme och Betyg av Memiras Ögonoperationer

Recension, Betyg & Sammanfattning
 • Tillgänglighet
 • Produktutbud
 • Kundtjänst
 • Pris
4.6

Sammanfattning

Memira har en god spridning av kliniker i Sverige vilket gör att vart du än bor har du nära en klinik att besöka om du skulle vara intresserad av att genomföra någon av Memiras tjänster. Man har 29 kliniker utspridda i Sverige och längre upp kan du läsa vilka platser man utför sina operationer. Det finns risker med att utföra en ögonoperation som vi har skrivit om längre upp och vi skulle främst rekommendera operationer till individer som har stora synfel. Memira har uppföljningar på alla operationer och om några komplikationer skulle uppstå går det oftast att åtgärda och då tar Memira hand om kostnaden. Prismässigt är man ungefär som sina konkurrenter och går man till Memira för att genomföra en operation gör man det hos specialister som är utbildade och har lång erfarenhet av ögonoperationer och oftalmiatrik.

Sending
User Review
3.18 (17 votes)