Prostatatest – PSA Prov

Prostatatest – PSA Prov

Prostatan har som funktion att bilda sädesvätska som för med sig spermierna vid ejakulation och utgör ungefär 30% av sperman. Sekretet som bildas i prostatan är basiskt och har som funktion att få spermierna att överleva längre i vaginans sura miljö. Prostatan är en körtel som sitter mellan urinröret och penisen.

Den är ungefär lika stor som en valnöt och den kan växa vilket kan leda till en elakartad tumör som sedan kan sprida sig i kroppen. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, men risken att drabbas kan förebyggas genom att gå på årliga kontroller eller genom att genomföra ett prostatatest hemma genom ett enkelt stick i fingret.

Vanligtvis drabbas män över 50 år av förstorad prostata vilket man kan se symptom på tidigt. Om prostatan är förstorad kissar du ofta, svag urinstråle, eventuellt blod i urinet och det kan dröja innan du kan börja kissa. Det är dock viktigt att veta att dessa symtom inte behöver bero på prostatacancer utan endast att prostatan förstorats och trycker på urinblåsan. Det är vanligt för män över 60 år att prostatan förstoras, men det kan vara bra att kolla upp detta då det kan innebära cancer.

Snabbmeny:
Quicktest Prostatatest
Vilka prostatatester finns det att välja mellan?
Hur går ett prostatatest till?
Symptom vid prostatacancer
Symptom vid förstorad prostata

Prostatatest

Quicktest Prostatatest

Quicktests prostatatest kan utföras hemma med hjälp av ett blodprov. Allt medföljer i det lilla paketet du beställer hem som levereras direkt i brevlådan. Paketet innehåller en lansett som du använder för att göra hål i fingret med, den innehåller även en testkassett där man droppar i blodet. Efter ungefär 10 minuter visar sig resultatet där du kan avläsa om du har förhöjd PSA-nivå. Testet visar positivt om värdet är 4ng/mL eller högre. Tillhör du dem som får ett positivt testresultat bör du kontakta närmsta vårdcentral för vidare undersökning.

88% tillförlitlighet

Svar på 5 minuter

Används i sjukvården

199:-

Vilka prostatatester finns det att välja mellan?

Det finns flera företag som erbjuder PSA prov. Vissa erbjuder tester som är möjliga att ta i hemmet, medan andra behöver du åka till en mottagning för att genomföra ett blodprov. Werlabs, Svensk provtagning, Medisera och Smolab erbjuder prostatatester som du bokar på deras sida för att sedan genomföra blodprovet på deras provtagningsmottagningar. Även apoteket, apotea, apotek365 har PSA prov som kan tas i hemmet med hjälp av ett kit där du kan se ditt testresultat efter 10-15 minuter. Självtester hemma är populära då det är smidigt att genomföra och endast tar en kvart att genomföra samt att det är kostnadseffektivt, ett prostatatest kostar bara runt 200kr och då får du ditt testresultat omgående efter genomfört blodprov.

Prostatatest på vårdcentral

Det är numera enkelt att utföra ett prostatatest eller PSA prov som det kallas på fackspråk. Flera bolag som genomför hälsoundersökningar erbjuder enskilda test som i detta fallet prostatatest som är enkelt att utföra. Boka enkelt PSA-provet på bolagets och välj ett provtagningsställe. Det finns provtagningslabb på de flesta orterna i Sverige där du kan genomföra testet. När testet är klart får du ditt svar digitalt via bolagets hemsida, det ingår även läkarkommentar som kommenterar resultatet av ditt test och du kan rådgöra med läkaren om du behöver söka dig vidare i vården för att kontrollera din prostata mer noggrant. Werlabs, Svensk provtagning, Medisera, Smolab, Blodkollen och Mydrop hälsa erbjuder PSA-test på klinik. Vid behov av tandblekning kan du besöka en jämförelse av tandblekningsprodukter här.

PSA prov Werlabs

Werlabs är ett av de hälsoundersökningbolag som erbjuder har PSA prov i sitt produktutbud. Werlabs har provtagningställen i nästan hela Sverige och erbjuder hälsokontroller i alla dess former. Det finns en uppsjö av specifika blodprov att genomföra hos Werlabs för att få kontroll över sin hälsa, klicka in på deras hemsida för att läsa mer om enskilda blodprov. PSA-provet utförs genom ett enkelt stick i fingret sedan kommer provsvaret digitalt på bolaget hemsida samt en läkarkommentar som kan vara värt mycket. Beställer gör du enkelt och säkert via mobilt bankID.

PSA prov Medisera

Medisera finns representerade på de flesta orter i Sverige och utöver de hälsokontroller dem utför kan du göra mer specifika blodprov för att ta reda på förhöjda värden i blodet. Som skrivs i denna artikeln kan du genomföra ett prostatatest på ett av Mediseras provtagningsställen. Det är mycket enkelt att boka ett PSA test hos Medisera, det enda du behöver göra är att klicka in på deras sida och boka ett test för att sedan besöka deras vårdcentral för att genomföra blodprovet. Testresultaten redovisas sedan på deras hemsida och det får du enkelt tillgång till via mobilt bankID.

PSA prov Svensk provtagning

Genom Svensk provtagning kan du boka hälsokontroller, men du kan även genomföra mer specifika blodprov såsom prostatatest, men som samtliga hälsoundersökningsbolag vi recenserat finns det en uppsjö med prover att göra för att få kontroll över sin hälsa. Ett PSA test bokar man enkelt med mobilt bankID som man sedan utför på ett av Svensk provtagnings provtagningslabb runt om i landet. När kontrollen är klar kan man enkelt och smidigt ser testresultaten i en digital journal på deras hemsida.

PSA Prov Smolab

Smolab är ett av de större hälsoundersökningsbolagen i Sverige och finns representerade från norr till söder. Utöver hälsokontroller utför även Smolab mer specifika blodprov såsom PSA test och mycket mer. Om du är intresserad av fler tester kan du läsa om det på deras hemsida. Du bokar enkelt och smidigt ett prostatatest via deras hemsida, sedan besöker du en av deras provtagningställen runt om i landet för att genomföra blodprovet. När provet har analyserats kan du läsa dina testresultat i deras digitala journal på Smolabs hemsida.

Prostatatest
(PSA Prov)

Prostatatest
(PSA Prov)

Prostatatest
(PSA Prov)

Prostatatest
(PSA Prov)

Samma test som används i sjukvården

Samma test som används i sjukvården

Samma test som används i sjukvården

Samma test som används i sjukvården

Läkarkommentar

Läkarkommentar

Läkarkommentar

Läkarkommentar

395:-

390:-

245:-

295:-

Hur går ett prostatatest hemma till?

Att utföra en prostataundersökning hemma är smidigt och mycket enkelt. Det enda du behöver göra är att utföra ett enkelt blodprov för att sedan se resultatet i testkassetten som medföljer i Quicktests prostataprov. Testat tar endast 10-15 minuter att genomföra och du får ett mycket tillförlitligt resultat som du sedan kan använda som underlag för att undersöka dig vidare inom vården. Se vidare nedan i fyra enkla steg hur du genomför ett PSA-prov hemma.

1. Beställ ett prostatatest

2. Enkelt stick i fingret – lansett medföljer

3. Doppa testet i den medföljande testkassetten

4. Vänta i 10-15 minuter för att sedan avläsa resultatet

Symptom vid prostatacancer

Varje år drabbas 10 000 män i Sverige av prostatacancer och det är vanligast i 70-års åldern, men kan du kan även få det i 50-års åldern och beror då ofta på ärftlighet. När prostatans förstoras till följd av ålder eller av prostatacancer ligger den och trycker mot urinblåsan vilket gör att du behöver gå på toaletten oftare än du behövt göra tidigare. Om detta inträffar kan det vara bra att uppsöka vård eller genomföra ett PSA prov för att kontrollera om prostatan endast är förstorad eller om cancerceller bildats. Ett annat vanligt symptom vid prostatacancer är att när du behöver kissa tar det tid innan urinet kommer och urinstrålen är ofta svar. Du kan även upptäcka att du har blod i urinet när du kissar.

När ska jag söka vård?

Om du upplever något ett några av symtomen av prostatacancer kan det vara bra att ta ett PSA prov eller uppsöka läkare. Det är ofta inte bråttom när du upptäcker något av symptomen uppstår så du kan vänta med att uppsöka läkare om det är helg eller beställa hem ett PSA prov. Du kan även ringa 1177 om du vill ha sjukrådgivning. Hos sjukhusrådgivningen kan du få vägledning om du behöver uppsöka läkare akut eller om du kan ta ett självtest hemma.

Om du upptäcker att du har blod i urinet är det viktigt att uppsöka vårdcentral ganska omgående eftersom det kan vara akut. Du behöver däremot inte uppsöka vård om vårdcentralerna i stängda utan vänta tills efter helgen och då träffa en läkare.

Vanliga symtom vid prostatacancer

[wpsm_list]

 • Kissar ofta
 • Det dröjer länge innan urinet kommer när du vill kissa
 • Svag urinstråle
 • Blod i urinet
 • Ont i skellettet utan att har skadat dig
 • Trötthet
 • Minskad matlust

[/wpsm_list]

Symptom vid godartad prostataförstoring

Godartad prostataförstoring är vanligt för män över 60 år. När prostatan förstoras kan du bli kissnödig oftare eftersom prostatan trycker på urinblåsan. Det kan även vara svårt att komma igång att kissa mot tidigare då urinet kom precis när du ville. Ett annat vanligt symptom är att det inte känns som att urinblåsan är riktigt tömd efter att du kissat klart. Urinstrålen kan avbrytas en eller flera gånger under kissandet. Ett annat symptom kan vara att när du känner dig kissnödig kan det läcka urin vilket kan upplevas som obehagligt. Om du upplever något eller flera av nämnda symptom kan det vara bra att genomföra ett självtest prostatatest eller uppsöka sjukvården för att få reda på vad det beror på. Det kan bero på prostatacancer och då är det viktigt att upptäcka det i tid.

När ska jag söka vård?

Om du upplever något ett några av symtomen av förstorad prostata kan det vara bra att ta ett PSA prov eller uppsöka läkare. Det är ofta inte bråttom när du upptäcker något av symptomen uppstår så du kan vänta med att uppsöka läkare om det är helg eller beställa hem ett PSA prov. Du kan även ringa 1177 om du vill ha sjukrådgivning. Hos sjukhusrådgivningen kan du få vägledning om du behöver uppsöka läkare akut eller om du kan ta ett självtest hemma.

Om du har mycket svårt att kissa eller har ont i magen kan det vara akut och bör då söka läkarvård omgående. Om det är stängt på vårdcentraler bör du uppsöka en akutmottagning eller ta kontakt med 1177 för att få sjukrådgivning om hur du ska gå tillväga.

Vanliga symtom vid godartad prostataförstoring

[wpsm_list]

 • Svagare stråle när du kissar och det kan vara svårt att komma igång
 • Man behöver pressa för att tömma blåsan
 • Strålen avbryts när du kissar
 • Du behöver kissa oftare
 • Det läcker urin när du är kissnödig

[/wpsm_list]