Sköldkörteltest
Sköldkörteln är en hormonproducerande körtel som sitter i halsen och har som funktion att producera tyreoideahormoner som påverkar kroppen ämnesomsättning. Sjukdomar relaterade till sköldkörteln är vanliga och drabbar omkring fem procent av befolkningen och sjukdomarna kan drabba både män och kvinnor. Den vanligaste sköldkörtelsjukdomen är hypotyreos och innebär att sköldkörteln är underaktiv och producerar för lite tyreoidahormoner vilket påverkar ämnesomsättningen och du kan öka i vikt, bli trött och nedstämd. Hypotyeros är tio gånger vanligare hos kvinnor än hos män.
Det har blivit mycket smidigt och lätt att genomföra ett sköldkörteltest hemma. Det finns flera aktörer som erbjuder sköldkörteltest på provtagningställen och i hemmet. Vi har testat Quicktests sköldkörteltest som du enkelt klickar hem från deras hemsida som levereras diskret i brevlådan. Med ett sköldkörteltest från Quicktest tar du ett blodprov själv med ett stick i fingret för att sedan droppa blodet i den medföljande testkassetten, efter 10-15 minuter får du testsvaret och kan sedan ta kontakt med sjukvården om du upptäcker förhöjda värden i blodet.
Snabbmeny:
Quicktest Sköldkörteltest
Vilka sköldkörteltester finns det att välja mellan?
Hur går ett sköldkörteltest till?
Symptom vid hypotyreos
Symptom vid hypertyeros

Quicktest Sköldkörteltest
Quicktests sköldkörteltest kan utföras hemma med hjälp av ett blodprov. Allt medföljer i det lilla paketet du beställer hem som levereras direkt i brevlådan. Paketet innehåller en lansett som du använder för att göra hål i fingret med, den innehåller även en testkassett där man droppar i blodet. Efter ungefär 10 minuter visar sig resultatet där du kan avläsa om du har förhöjd nivå av TSH hormon. Testet visar positivt om värdet är 5μIU/ml eller högre. Tillhör du dem som får ett positivt testresultat bör du kontakta närmsta vårdcentral för vidare undersökning.
Vilka sköldkörteltester finns det att välja mellan?
Det finns flera företag som erbjuder sköldkörteltest. Vissa erbjuder tester som är möjliga att ta i hemmet, medan andra behöver du åka till en mottagning för att genomföra ett blodprov. Werlabs, Svensk provtagning, Medisera och Smolab erbjuder sköldkörteltester som du bokar på deras sida för att sedan genomföra blodprovet på deras provtagningsmottagningar. Även apoteket, apotea, apotek365 har sköldkörteltester som kan tas i hemmet med hjälp av ett kit där du kan se ditt testresultat efter 10-15 minuter. Självtester hemma är populära då det är smidigt att genomföra och endast tar en kvart att genomföra samt att det är kostnadseffektivt, ett sköldkörteltest kostar bara runt 200kr och då får du ditt testresultat omgående efter genomfört blodprov.
Sköldkörteltest på vårdcentral
Det är numera enkelt att utföra ett sköldkörteltest där du kan kontrollera om du har hypotyreos eller hypertyreos. Flera bolag som genomför hälsoundersökningar erbjuder enskilda test som i detta fallet sköldkörteltest som är enkelt att utföra. Boka enkelt testet på bolagets hemsida och välj ett provtagningsställe. Det finns provtagningslabb på de flesta orterna i Sverige där du kan genomföra testet. När testet är klart får du ditt svar digitalt via bolagets hemsida, det ingår även läkarkommentar som kommenterar resultatet av ditt test och du kan rådgöra med läkaren om du behöver söka dig vidare i vården för att kontrollera din sköldkörtel mer noggrant. Werlabs, Svensk provtagning, Medisera, Smolab, Blodkollen och Mydrop hälsa erbjuder sköldkörteltest på klinik. Vid behov av tandblekning kan du besöka en jämförelse av tandblekningsprodukter här.
Sköldkörteltest Werlabs
Werlabs är ett av de hälsoundersökningbolag som erbjuder har sköldkörteltest i sitt produktutbud. Werlabs har provtagningställen i nästan hela Sverige och erbjuder hälsokontroller i alla dess former. Det finns en uppsjö av specifika blodprov att genomföra hos Werlabs för att få kontroll över sin hälsa, klicka in på deras hemsida för att läsa mer om enskilda blodprov. Sköldkörteltestet utförs genom ett enkelt stick i fingret sedan kommer provsvaret digitalt på bolaget hemsida samt en läkarkommentar som kan vara värt mycket. Beställer gör du enkelt och säkert via mobilt bankID.
Sköldkörteltest Medisera
Medisera finns representerade på de flesta orter i Sverige och utöver de hälsokontroller dem utför kan du göra mer specifika blodprov för att ta reda på förhöjda värden i blodet. Som skrivs i denna artikeln kan du genomföra ett sköldkörteltest på ett av Mediseras provtagningsställen. Det är mycket enkelt att boka ett sköldkörteltest hos Medisera, det enda du behöver göra är att klicka in på deras sida och boka ett test för att sedan besöka deras vårdcentral för att genomföra blodprovet. Testresultaten redovisas sedan på deras hemsida och det får du enkelt tillgång till via mobilt bankID.
Sköldkörteltest Svensk provtagning
Genom Svensk provtagning kan du boka hälsokontroller, men du kan även genomföra mer specifika blodprov såsom sköldkörteltest, men som samtliga hälsoundersökningsbolag vi recenserat finns det en uppsjö med prover att göra för att få kontroll över sin hälsa. Ett sköldkörteltest bokar man enkelt med mobilt bankID som man sedan utför på ett av Svensk provtagnings provtagningslabb runt om i landet. När kontrollen är klar kan man enkelt och smidigt ser testresultaten i en digital journal på deras hemsida.
Sköldkörteltest Smolab
Smolab är ett av de större hälsoundersökningsbolagen i Sverige och finns representerade från norr till söder. Utöver hälsokontroller utför även Smolab mer specifika blodprov såsom sköldkörteltest och mycket mer. Om du är intresserad av fler tester kan du läsa om det på deras hemsida. Du bokar enkelt och smidigt ett sköldkörteltest via deras hemsida, sedan besöker du en av deras provtagningställen runt om i landet för att genomföra blodprovet. När provet har analyserats kan du läsa dina testresultat i deras digitala journal på Smolabs hemsida.
Sköldkörteltest | Sköldkörteltest | Sköldkörteltest | Sköldkörteltest |
Testar sköldkörtelhormonerna: TSH, T4 & T3 | Testar sköldkörtelhormonerna: TSH, T4 & T3 | Testar sköldkörtelhormonerna: TSH, T4 & T3 | Testar sköldkörtelhormonerna: TSH, T4 & T3 |
Läkarkommentar | Läkarkommentar | Läkarkommentar | Läkarkommentar |
445:- | 440:- | 440:- | 440:- |
Hur går ett sköldkörteltest hemma till?
Att utföra en sköldkörtelundersökning hemma är smidigt och mycket enkelt. Det enda du behöver göra är att utföra ett enkelt blodprov för att sedan se resultatet i testkassetten som medföljer i Quicktests sköldkörteltest. Testat tar endast 10-15 minuter att genomföra och du får ett mycket tillförlitligt resultat som du sedan kan använda som underlag för att undersöka dig vidare inom vården. Se vidare nedan i fyra enkla steg hur du genomför ett sköldkörteltest hemma.
1. Beställ ett sköldkörteltest
2. Enkelt stick i fingret – lansett medföljer
3. Doppa testet i den medföljande testkassetten
4. Vänta i 10-15 minuter för att sedan avläsa resultatet
Symptom vid hypotyeros
Hypotyeros innebär att du har brist på sköldkörtelhormon vilket påverkar ämnesomsättningen och är tio gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Symptomen på hypotyeros är många och det kan därför vara svårt att avgöra om det är hypotyeros du lider av. Symptomen är individuella och sjudomen påverkar alla olika, men oftast inträder symptomen långsamt under flera månader. Det är inte heller ovanligt att symptomen är milda vilket kan göra att det kan vara svårt att skilja dem från andra sjukdomar, stress och trötthet. Är symptomen milda kan det även vara lätt att vänja sig vid tillståndet, speciellt om det långsamt träder fram.
I början av sjukdomsförloppet börjar man känna sig trött och kraftlös och känner att orken som funnits där tidigare försvunnit. Man blir lätt frusen och kan behöva klä sig varmt trots att omgivningen inte gör det. Koncentrationssvårigheter och nedstämdhet är också vanliga symptom som oftast känns av i början av sjukdomsförloppet.
Efter ett tag kan hypotyerosen eskalera och du kan börja öka i vikt, få förstoppning och ont i muskler och leder. Pulsen brukar gå ner och ansiktet kan svullna upp. Huden och håret kan bli torrare och i vissa fall kan även håret börja falla av. Sköldkörteln sitter placerad i halsen och den kan upplevas svullen och trycket på luftstrupen kan öka, du kan känna med båda händerna på struphuvudet och känner efter om den har blivit större. Det kan bli även svårare att bli gravid vid om du blivit diagnostiserad med hypotyeros.
När ska jag söka vård?
Om du upplever något ett några av symtomen av hypotyeros kan det vara bra att ta ett sköldkörteltest eller uppsöka läkare. Det är ofta inte bråttom när du upptäcker något av symptomen uppstår så du kan vänta med att uppsöka läkare om det är helg eller beställa hem ett sköldkörteltest. Du kan även ringa 1177 om du vill ha sjukrådgivning. Hos sjukhusrådgivningen kan du få vägledning om du behöver uppsöka läkare akut eller om du kan ta ett självtest hemma.
Det är sällan akut med hypotyeros och i början kan man misstänka att det är någon annan sjukdom som föreligger eller att du upplever stress i vardagen. Det finns bra behandling mot hypotyeros så det brukar inte vara några problem att få tillbaka som man hade innan beskedet.

Vanliga symtom vid hypotyeros
I början kan följande symtom uppstå:
- Du känner dig tröttare
- Du orkar mindre mot tidigare
- Du fryser lätt
- Koncentrationssvårigheter
- Du känner dig nedstämd
[/wpsm_list]
Efter ytterligare en tid kan även följande symtomen uppstå:
- Förstoppning
- Viktökning
- Torr hud och torrt hår, i vissa fall även håravfall
- Svårt att minnas saker
- Låg puls
- Ont i leder och muskler
- Svullen i ansiktet
[/wpsm_list]
Symptom vid Hypertyreos
Vid hypertyreos är sköldkörteln överaktiv och bildar mer hormon än vad den ska göra vilket gör att kroppens organ och celler får jobba hårdare och du kan känna dig trött och svettig. Hypertyreos delas in i tre olika sjukdomar beroende på vad som orsakar besvären. Graves sjukdom gör att sköldkörteln bildar mer hormon på grund av immunförsvaret. Knölstruma är den andra och då bildas knölar på sköldkörteln som gör att den bildar mer hormon. Den sista sjukdomen är toxiskt adenom och då finns en knöl på sköldkörteln som bildar mer hormon än den ska.
Symptomen som uppstår vid hypertyeros beror på att sköldkörteln bildar för mycket hormon. Sjukdomen utvecklas långsamt och det kan vara svårt at sätta fingret på vad som är fel eftersom symptomen som uppstår liknar vanliga sjukdomar och det kan därför vara bra att genomföra ett sköldkörteltest för att utesluta den orsaken.
Vanliga symptom vid hypertyeros kan vara att du svettas och känner dig varm, du känner dig trött, sover dåligt och är trött både i kroppen och psykiskt. Du kan få hjärtklappning och hög puls, du känner dig svagare i musklerna än tidigare och darrningar kan uppstå, vanligast är att darrningarna uppstår i händerna. Det är vanligt att du rasar i vikt trots att du äter lika mycket som tidigare eller mer och du känner dig hungrigare. Avföringen är lösare och du behöver gå på toaletten oftare. Håravfall förekommer och hudproblem kan uppstå.
När ska jag söka vård?
Om du upplever något eller några av symtomen av hypertyeros kan det vara bra att ta ett sköldkörteltest eller uppsöka läkare. Det är ofta inte bråttom när du upptäcker något av symptomen uppstår så du kan vänta med att uppsöka läkare om det är helg eller beställa hem ett sköldkörteltest. Du kan även ringa 1177 om du vill ha sjukrådgivning. Hos sjukhusrådgivningen kan du få vägledning om du behöver uppsöka läkare akut eller om du kan ta ett självtest hemma.
Det är sällan akut med hypertyeros och i början kan man misstänka att det är någon annan sjukdom som föreligger eller att du upplever stress i vardagen. Det finns bra behandling mot hypertyeros så det brukar inte vara några problem att få tillbaka som man hade innan beskedet.

Vanliga symtom vid hypertyreos
Hypertyreos kan delas in i tre sjukdomar:
- Graves sjukdom gör immunförsvaret att kroppens bildar mer hormon
- Knölstruma gör att sköldkörteln bilar mer hormon
- Toxiskt adenom gör att sköldkörteln bildar för mycket hormon på grund av en knöl
[/wpsm_list]
De vanligaste symptomen är:
- Du känner dig varm och svettas
- Upplevd trötthet och dålig sömn
- Hjärtklappning och hög puls
- Svag i muskler, får ofta darrningar i händerna
- Minskad vid, trots att du äter som tidigare eller mer
- Lösare avföring och behöver bajsa oftare
- Håravfall och hudproblem
[/wpsm_list]